Rezultatele obținute pentru indicele la nivel național privind așteptările mediului de afaceri
Indicele privind așteptările mediului de afaceri din România – RBI (Romanian Business Index) relevă o rezervă ridicată din partea firmelor asupra evoluțiilor la nivel economic și social în anul 2022. Valoarea indicelui se situează la 5,6 puncte din maxim 10, cu un nivel foarte apropiat de media intervalului, ceea ce indică faptul că mediul de afaceri se așteaptă, în general, ca evoluțiile economico-sociale din 2022 să fie similare celor din 2021.
Valorile obținute pentru fiecare pilon care contribuie la construcția indicelui național sunt prezentate în Figura 10. Pilonii cu așteptările cele mai ridicate, indicând perspective mai bune pentru anul 2022, privesc evoluția investițiilor (Pilonul 3) și a cifrei de afaceri și pieței (Pilonul 1). Firmele sunt încrezătoare că nivelul investițiilor în dezvoltare, creșterea competențelor angajaților, marketing și promovare, transformarea digitală a activității, dar și inovarea sau colaborarea cu mediul academic vor avea o evoluție mai bună în anul 2022. De asemenea, evoluția cifrei de afaceri este privită cu un grad de optimism superior mediei, ca urmare a așteptărilor crescute într-o evoluție mai bună a cererii de pe piața națională și a disponibilității produselor și serviciilor oferite de furnizori.
Peste un sfert din companiile din România sunt pesimiste cu privire la evoluțiile economico-sociale din 2022 (așteptări în scădere și scădere semnificativă), și doar 15,8% se așteaptă la o îmbunătățire a siuației. Mai mult de jumătate (58,2%) din companiile chestionate consideră că evoluțiile din anul 2022 vor fi similare celor din anul precedent, astfel încât își mențin așteptările la un nivel constant.
Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 1. Cifra de afaceri și piața
41,6% dintre companii se așteaptă la evoluții mai bune pentru cifra de afaceri și piață în anul 2022, și o pondere similară consideră că evoluțiile din acest an vor fi similare celor din anul precedent, astfel încât își mențin așteptările la un nivel constant. Mai detaliat, 27,5% dintre firme indică o creștere a așteptărilor privind evoluțiile economico-sociale, iar 14,1% așteaptă o creștere semnificativă. Mai puțin de o cincime dintre respondenți se așteaptă la o înrăutățire a situației, astfel că 16,3% indică o scădere a evoluțiilor așteptate, iar 0,4% întrevăd o reducere semnificativă.
Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 2. Profitabilitate
Așteptările în privința profitabilității înregistrate de companii în anul 2022 sunt relativ echilibrate printre respondenți. Cea mai mare pondere a firmelor consideră că evoluțiile vor fi menținute constante, similare anului trecut. Puțin peste 30% dintre respondenți sunt optimiști, astfel că din numărul total, 15,5% indică o creștere semnificativă a așteptărilor, iar alți 14,6% au așteptări în creștere. În schimb, aproape o treime se declară pesimiști. Pentru 19,9% dintre respondenți, așteptările sunt în scădere, iar pentru 12,1% se înregistrează o scădere semnificativă.
Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 3. Investiții
Companiile manifestă printre cele mai mari așteptări legate de îmbunătățirea investițiilor pe care le vor realiza în anul 2022. Aproape jumătate dintre companiile chestionate sunt optimiste, indicând spre o evoluție mai bună a investițiilor (36,5% au așteptări în creștere, iar 10% în creștere semnificativă asupra investițiilor pe care le vor realiza). 43,7% dintre firme își mențin la un nivel constant așteptările în privința investițiilor. Mai puțin de o zecime dintre firme se declară pesimiste. În cazul a 5,1%, perspectivele de investiții sunt în scădere, iar pentru 4,7% în scădere semnificativă.
Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 4. Forța de muncă și dimensiunea companiei
Așteptările în privința disponibilității forței de muncă și a evoluției dimensiunii companiei au o tentă pesimistă. Aproape o treime dintre respondenți (31,3%) sunt de părere că situația se va înrăutăți în acest an (perspectivele a 28,7% dintre companii sunt în scădere, iar 2,6% dintre respondenți consideră că evoluțiile vor fi în scădere semnificativă). Una din cinci companii așteaptă, în schimb, o îmbunătățire a situației, astfel că din numărul celor chestionați, 13,4% au așteptări în creștere, iar 8,4% în creștere semnificativă. Cea mai mare pondere a firmelor respondente (46,9%) își mențin la un nivel constant așteptările.
Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 5. Costuri și accesul la finanțare
Costurile și accesul la finanțare sunt printre problemele pentru care perspectivele mediului de afaceri sunt dintre cele mai pesimiste. 58,4% dintre firme se așteaptă la înrăutățirea situației, în sensul creșterii atât a costurilor, cât și a accesului la finanțare. Mai exact, 44,7% dintre firme se așteaptă la înrăutățirea situației, iar 13,7% dintre respondenți indică chiar spre o degradare semnificativă a acesteia. Doar un număr foarte mic dintre respondenți (0,4%) consideră că perspectivele vor fi mai bune pe acest pilon în anul 2022. Pentru 41,1% dintre firme, așteptările se mențin la un nivel constant.
Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 6. Interacțiunea cu autoritățile din perspectiva companiei
Aproape 30% dintre respondenți se așteaptă la o degradare a interacțiunii cu autoritățile în anul 2022 (așteptări în scădere se înregistrează pentru 26,3% dintre respondenți, și în scădere semnificativă pentru 2,9% din totalul companiilor). Mult mai puține companii au o perspectivă optimistă, astfel că 11% întrevăd o îmbunătățire a evoluțiilor în acest domeniu, iar 1,5% consideră că evoluțiile vor fi foarte bune. Așteptările privind interacțiunea cu autoritățile se mențin la nivel constant pentru 58,3% dintre companii.
Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 7. Evoluția economiei naționale și globale
Aproape jumătate (48,7%) dintre firmele chestionate agreează că evoluțiile economice la nivel național și global vor cunoaște o înrăutățire în anul 2022 (așteptările a 42,9% dintre firme indică o scădere, iar alte 5,8% dintre companii întrevăd o scădere semnificativă). Așteptările privind evoluția economiei naționale și globale se mențin la nivel constant pentru 41,8% dintre companii și doar 9,5% întrevăd o îmbunătățire a evoluțiilor.
Pentru mai multe detalii ale indicelui mediului de afaceri în funcție de regiune, dimensiune și activitate, selectați unul din tab-urile de mai jos: |
---|
Indicele încrederii mediului de afaceri
Cea mai mare pondere a firmelor care se așteaptă la o îmbunătățire a situației economico-sociale în anul 2022 se întâlnește în cazul celor de mici dimensiuni (17%), urmată de firmele mari (15,9%) și cele de dimensiuni medii (14,5%). În schimb cele mai pesimiste sunt companiile medii (27,8%), urmate de cele mari (26,1%) și firmele mici (22,7%). Procente ridicate din fiecare categorie consideră că evoluțiile vor fi similare celor de anul trecut.
Pilonul 1. Cifra de afaceri și piața
Firmele mici și medii se așteaptă la o îmbunătățire semnificativă a evoluțiilor cifrei de afaceri și pieței în anul 2022 (aproape o zecime din numărul total al firmelor din fiecare categorie în parte), și mai bine de un sfert indică spre o îmbunătățire a evoluțiilor. Reticența este, în schimb, crescută în rândul firmelor mari, pentru care doar 15% se așteaptă la o îmbunătățire a situației. Pentru firmele mari predomină mai degrabă un pesimism generalizat din această perspectivă, întrucât 40,2% din total indică spre o înrăutățire a evoluțiilor, și alte 17% se așteaptă la o înrăutățire semnificativă. O atitudine negativă similară este împărtășită de doar 17,1% din firmele mici și de 14,8% din cele medii.
Pilonul 2. Profitabilitate
Așteptările în privința profitabilității nu sunt clar conturate pentru niciunul dintre tipurile de firme clasificate după dimensiune. Sunt relativ mai numeroase companiile cu așteptări optimiste (32% în cazul firmelor mici și 35,7% în cazul firmelor medii), dar există și procente semnificative care indică spre o înrăutățire a profitabilității (25,7 în cazul firmelor mici și 25,9% în cazul firmelor medii). Pentru firmele mari, situația este inversă. 33,5% se așteaptă la o înrăutățire a situației și 29,1% întrevăd o îmbunătățire. Procente semnificative consideră, de asemenea, că evoluțiile vor fi similare celor din anul 2021.
Pilonul 3. Investiții
În cazul pilonului 3 se disting companiile mari, în rândul cărora se găsesc cele mai multe care se așteaptă la îmbunătățirea, respectiv îmbunătățirea semificativă a evoluțiilor la nivelul investițiilor pe care le vor realiza. Astfel, aproape jumătate (49%) sunt optimiste și se așteaptă la creștere la nivelul acestui pilon, iar alte 42,7% consideră că situația se va menține similară anului anterior. Doar 8,3% indică spre o scădere. Restul companiilor afișează un optimism temperat, în jur de o treime dintre companii așteptând îmbunătățirea nivelului investițiilor în 2022. Procentul de companii care se așteaptă la o scădere este mai ridicat în rândul companiilor mici (20,1%) decât în al celor de dimensiune medie (15,1%).
Pilonul 4. Forța de muncă și dimensiunea companiei
La nivelul pilonului 4 există o tendință generală, pentru toate tipurile de companii, de a considera că situația se va menține similară anului anterior. De asemenea, predomină, în fiecare grupă, firmele care se așteaptă mai degrabă la evoluții negative decât pozitive. La nivelul companiilor mari se întâlnesc cele mai mari ponderi de firme care se așteaptă atât la evoluții mai bune (23,3%), cât și la evoluții mai slabe decât anul precedent (32,1%), semn că situația este caracterizată de un grad ridicat de incertitudine.
Pilonul 5. Costuri și accesul la finanțare
Indiferent de categoria de mărime, majoritatea companiilor chestionate se așteaptă la înrăutățire semnificativă a costurilor și a accesului la finanțare. Cele mai pesimiste sunt companiile de dimensiuni medii, unde 64% indică o înrăutățire, respectiv o înrăutățire semnificativă a situației, urmată de companiile mari, unde ponderea firmelor care declară același lucru se ridică la 58%, și apoi de companiile de mici dimensiuni (55,3%). Procentul firmelor cu așteptări optimiste este extrem de scăzut, și nu depășește 3,9% în niciuna dintre grupe, fiind aproape inexistent pentru companiile mari.
Pilonul 6. Interacțiunea cu autoritățile din perspectiva companiei
Pentru majoritatea covârșitoare a firmelor din toate cele trei categorii, așteptările în privința interacțiunii cu autoritățile rămân neschimbate. În rest, dificultăți mai mari vor avea firmele de dimensiuni mici și medii, întrucât 37% dintre cele mici și 36,8% din cele medii se așteaptă la o înrăutățire a evoluțiilor, în timp ce o situație similară este așteptată de 27,2% din companiile mari. Variația între ponderile companiilor care se așteaptă la îmbunătățiri nu este mare, variind între 9,1% pentru firmele mici și 13% pentru cele mari.
Pilonul 7. Evoluția economiei naționale și globale
Situația este clară din perspectiva Pilonului 7. Indiferent de categoria de dimensiune, cele mai multe firme agreează asupra unei înrăutățiri a evoluției economiei naționale și globale, după cum urmează: mai mult de jumătate din firmele mici (56,5%), 49% din cele medii și 47,9% din cele mari. De altfel, aceste ponderi sunt mai ridicate și decât ale companiilor care se așteaptă la menținerea unei situații similare. Firmele mici sunt cele mai pesimiste cu privire la evoluția economiei naționale și globale, având cea mai mare pondere a companiilor care indică spre o înrăutățire semnificativă (12,4%) a situației. Doar 10% dintre companiile mari, 9% din cele medii și 5% din cele mici se așteaptă la îmbunătățirea situației.
Pilonii indicelui de incredere per dimensiuni
wdt_ID | Categorie | DIM1 | DIM2 | DIM3 | DIM4 | DIM5 | DIM6 | DIM7 | index |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Firme mici | 6,26 | 5,81 | 6,15 | 5,39 | 4,70 | 5,17 | 4,58 | 5,79 |
2 | Firme medii | 6,55 | 6,06 | 6,50 | 5,58 | 4,24 | 5,32 | 4,93 | 5,77 |
17 | Firme mari | 6,52 | 5,64 | 6,81 | 5,82 | 4,42 | 5,51 | 4,91 | 5,56 |
Categorie | DIM1 | DIM2 | DIM3 | DIM4 | DIM5 | DIM6 | DIM7 | index |
Valoarea indicatorului pe piloni sugerează că așteptările privind îmbunătățirea evoluțiilor sunt cele mai mari pentru cifra de afaceri și piață (Pilonul 1) și investiții (Pilonul 3), în această ordine, pentru firmele mici și medii, în timp ce firmele mari se așteaptă în primul rând la o evoluție mai bună a investițiilor, urmată de cea a cifrei de afaceri și pieței. În schimb, așteptările privind înrăutățirea situației sunt cele mai mari în cazul costurilor și accesului la finanțare (Pilonul 5), urmate de evoluțiile economice la nivel național și global (Pilonul 7), în această ordine, pentru firmele medii și mari, în timp ce pentru firmele mici este mai îngrijorătoare evoluția economiei naționale și globale, urmată de cea a costurilor și accesului la finanțare.
Indicele încrederii mediului de afaceri
Un sfert dintre companiile din grupa CAEN 3 consideră că situația va avea o evoluție mai bună decât anul anterior. Procentul firmelor optimiste este semnificativ mai redus în rândul companiilor din grupa CAEN 2 (doar 14,9%) și redus aproape la jumătate pentru cele din grupa CAEN 1 (7,7%). De altfel, grupa CAEN 3 este singura în care procentul celor care se așteaptă la o îmbunătățire este mai mare decât al companiilor care prevăd o înrăutățire a evoluțiilor, situația fiind inversă pentru companiile din grupele CAEN 1 și 2. În plus, un procent semnificativ dintre companiile aflate în toate cele trei grupe se așteaptă la o evoluție similară anului 2021.
Pilonul 1. Cifra de afaceri și piața
O pondere ridicată de companii din fiecare dintre sectoarele analizate întrevăd îmbunătățiri la nivelul cifrei de afaceri și pieței; totuși, numai în cazul companiilor din grupele CAEN 1 și 3, ponderea companiilor optimiste o depășește pe aceea firmelor care se așteaptă la evoluții constante. Procentele companiilor care se așteaptă la înrăutățiri variază semnificativ în funcție de sectorul de activitate, de la 20,3% pentru companiile din grupa CAEN 1 la 9,6% la cele din grupa CAEN 3.
Pilonul 2. Profitabilitate
Grupa CAEN 2 face notă discordantă și în ceea ce privește așteptările la nivel de profitabilitate. Dacă în cazul companiilor din grupele CAEN 1 și 3 predomină tendința de a îmbunătățire sau menținere a așteptărilor, o pondere mai ridicată de companii care se așteaptă la înrăutățirea situației (34,5%) sunt prezente în grupa CAEN 2. De altfel, situația este incertă la nivelul acestei grupe, un procet relativ ridicat de companii (27,3%) considerând că situația se va îmbunătăți, iar restul de 38,2% întrevăd o menținere a situației similară anului 2021.
Pilonul 3. Investiții
Cu excepția companiilor din grupa CAEN 1, unde peste un sfert se așteaptă la înrăutățirea investițiilor, procentele celor pesimiști din celelalte sectoare de activitate se situează între 8,9% – 12,7%. Totuși, companiile din grupa CAEN 3 întrevăd cu precădere o îmbunătățire a evoluției investițiilor (61,1%, față de ponderea celor 26,2% care indică o menținere constantă), în timp ce companiile din grupa CAEN 2 se așteaptă mai degrabă la o menținere constantă (47%, comparativ cu 44,1% care indică o creștere).
Pilonul 4. Forța de muncă și dimensiunea companiei
Pentru acest pilon, firmele din grupa CAEN 1 sunt cele mai reticente în ceea ce privește evoluțiile din anul 2022. 45,5% dintre acestea se așteaptă la o înrăutățire a evoluțiilor, în timp ce alte 45% consideră că situația va rămâne neschimbată. Procentul companiilor care au așteptări pesimiste se menține mai ridicat decât al companiilor care se așteaptă la îmbunătățiri și în grupa CAEN 2. Companiile din grupa CAEN 3 sunt predominante în a indica spre evoluții similare celor din anul 2021, și un sfert din total se așteaptă la îmbunătățirea situației.
Pilonul 5. Costuri și accesul la finanțare
Indiferent de sectorul de activitate analizat, o pondere ridicată a firmelor chestionate se așteaptă la o înrăutățire semnificativă a costurilor și a accesului la finanțare. Cele mai pesimiste sunt companiile din Agricultură (grupa CAEN 1), unde 67,9% indică o înrăutățire, respectiv o înrăutățire semnificativă a evoluțiilor, urmată de grupa CAEN 2, unde ponderea firmelor care declară același lucru se ridică la 58,7%, și grupa CAEN 3 (54,1%). Procentul firmelor cu așteptări optimiste este extrem de scăzut, și nu depășește 2% în niciuna dintre grupe.
Pilonul 6. Interacțiunea cu autoritățile din perspectiva companiei
Interacțiunea cu autoritățile este văzută de prea puține firme (procente între 7,8%-13,2%) ca având o evoluție pozitivă față de anul precedent. În schimb, marea majoritate se așteaptă ca situația să rămână neschimbată. Se remarcă ponderea foarte ridicată a companiilor din grupa CAEN 1 (42%) care au așteptări în scădere față de anul anterior. Pentru celelalte grupe, procentul companiilor pesimiste este în jur de 28%-29%.
Pilonul 7. Evoluția economiei naționale și globale
Peste 42% dintre companiile din fiecare sector de activitate se așteaptă la o înrăutățire a situației economice la nivel național și global. Cele mai pesimiste sunt companiile din grupa CAEN 1, unde 77,4% dintre cei chestionați întrevăd evoluții nefaste, urmate de companiile din grupa CAEN 2 (48,7%) și de cele din grupa CAEN 3 (42%). O pondere importantă o ocupă și firmele care consideră că situația va rămâne nemodificată, în timp ce ponderi foarte scăzute se așteaptă la îmbunătățirea evoluției.
CAEN_index
wdt_ID | Categorie | DIM1 | DIM2 | DIM3 | DIM4 | DIM5 | DIM6 | DIM7 | index |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Grupa majora CAEN 1 | 6,77 | 6,10 | 6,50 | 5,07 | 4,15 | 5,46 | 4,01 | 5,67 |
2 | Grupa majora CAEN 2 | 6,42 | 5,59 | 6,70 | 5,74 | 4,42 | 5,45 | 4,90 | 5,54 |
17 | Grupa majora CAEN 3 | 7,01 | 6,52 | 7,00 | 6,05 | 4,49 | 5,54 | 4,99 | 6,11 |
Categorie | DIM1 | DIM2 | DIM3 | DIM4 | DIM5 | DIM6 | DIM7 | index |
La nivelul sectoarelor de activitate, RBI are valoarea cea mai ridicată pentru activitățile din grupa CAEN 3, care cuprinde servicii IT, servicii financiare, imobiliare, activități profesionale și altele, cu o valoare de 6,11, urmată de grupa CAEN 1 (agricultură, silvicultură și pescuit), cu o valoare de 5,67. RBI pentru grupa CAEN 2 are valoarea de 5,54, cel mai scăzut nivel dintre cele trei grupe, sugerând că industria, construcțiile, comerțul, activitățile de reparații autovehicule și motociclete, logistică și HORECA sunt cele mai reticente în privința evoluțiilor economico-sociale din anul 2022.
Indicele încrederii mediului de afaceri
Pilonul 1. Cifra de afaceri și piața
Companiile tind să fie optimiste din perspectiva evoluției cifrei de afaceri și a pieței, indicând spre evoluții similare sau mai bune celor din anul precedent. În plus, ponderea firmelor pesimiste (cu așteptări în scădere față de anul 2021) se situează sub 17,1% pentru primele trei macroregiuni. Un grad ridicat de optimism este împărtășit de companiile din Macroregiunea 1 (pentru 51,2% dintre companii, așteptările privesc o evoluție mai bună decât cea de anul trecut), urmate de companiile din Macroregiunile 2 și 3 (40% dintre companii, în cazul ambelor zone).
Pilonul 2. Profitabilitate
Macroregiunea 4 iese în evidență, în cadrul acestui pilon, prin ponderea extrem de ridicată (49,9%) a companiilor care se așteaptă la o înrăutățire semnificativă a evoluțiilor în cazul proftabilității în anul 2022. Alte 29,6% dintre companii indică o înrăutățire a situației. Deși mai echilibrată, o perspectivă similară este împărtășită și de firmele din Macroregiunea 2, unde 38,2% dintre companii sunt pesimiste, față de o pondere de 31% a celor optimiste.
Pilonul 3. Investiții
Cu excepția Macroregiunii 4, unde 28,3% dintre companii se așteaptă la evoluții mai slabe ale investițiilor în 2022 față de 2021, pentru celelalte macroregiuni ponderea acestor companii este limitată la 12,5%. Companiile care văd evoluții mai bune oscilează între 33,8% în Macroregiunea 2 și 53,9% în Macroregiunea 3. Companiile din Macroregiunea 1 care se așteaptă la o creștere semnificativă a investițiilor (14,5%) sunt cele mai numeroase din țară.
Pilonul 4. Forța de muncă și dimensiunea companiei
Perspectivele privind evoluția forței de muncă și a dimensiunii companiei sunt destul de dezechilibrate la nivelul macroregiunilor. În Macroregiunea 1, aproape o cincime din companii (20%) se așteaptă la evoluții mai slabe, însă tot o cincime întrevăd evoluții mai bune față de 2021, iar 60% consideră că situația va rămâne neschimbată. În Macroregiunea 2, aproape 30% întrevăd o scădere a evoluțiilor, iar jumătate din acest procent (aprox. 15%) indică spre o creștere, în timp ce pentru 54,5% situația va fi similară anului trecut. În Macroregiunea 3, puțin peste 30% se așteaptă la o scădere, dar un procent relativ similar de firme (28%) întrevăd o creștere, în timp ce ponderea companiilor care consideră că situația nu se va schimba este de 41,3%. Așteptările pesimiste ale companiilor din Macroregiunea 4 se păstrează și la nivelul acestui pilon; peste 55% indică spre o evoluție nefastă comparativ cu anul 2021, 41,5% sunt de părere că situația va rămâne neschimbată, și doar 3,1% se așteaptă la o îmbunătățire a evoluțiilor la nivelul acestui pilon.
Pilonul 5. Costuri și accesul la finanțare
Majoritatea companiilor, indiferent de macroregiune, se așteaptă la o înrăutățire a evoluției costurilor și a accesului la finanțare. Cele mai multe companii pesimiste sunt în Macroregiunea 4, având în vedere că peste două treimi dintre respondenți (67,4%) indică spre o creștere, respectiv o creștere semnificativă a costurilor și a dificultății accesării fondurilor. Pe poziția a doua se află companiile din Macroregiunea 2 (63%), urmate de companiile din Macroregiunea 1 (56,3%) și cele din Macroregiunea 3 (56,1). Se remarcă printre celelalte macroregiuni procentul ridicat al companiilor din Macroregiunea 4 care se așteaptă la o înrăutățire semnificativă a situației (27,8%).
Pilonul 6. Interacțiunea cu autoritățile din perspectiva companiei
Pilonul 7. Evoluția economiei naționale și globale
Acest pilon înregistrează așteptări cu precădere pesimiste pentru anul 2022. Cea mai mare pondere a companiilor care întrevăd înrăutățiri ale evoluțiilor (înrăutățire și înrăutățire semnificativă) se regăsește în Macroregiunea 4 (67,9%), urmată de Macroregiunea 1 (55,1%), Macroregiunea 3 (45,6%) și Macroregiunea 2 (38,3%). Procente mari de companii care se așteaptă la o evoluție similară față de anul precedent sunt, de asemenea, înregistrate. Cele mai multe companii care mizează pe o îmbunătățire a situației se află în Macroregiunea 3 (13%), la distanță semnificativă de Macroregiunea 2 (cu 7,4% dintre companii).
Macroregiuni_index
wdt_ID | Categorie | DIM1 | DIM2 | DIM3 | DIM4 | DIM5 | DIM6 | DIM7 | index |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Macroregiunea 1 | 6,76 | 6,27 | 6,90 | 5,87 | 4,48 | 5,64 | 4,74 | 5,81 |
2 | Macroregiunea 2 | 6,52 | 5,47 | 6,29 | 5,51 | 4,40 | 5,36 | 4,93 | 5,38 |
17 | Macroregiunea 3 | 6,67 | 6,07 | 7,07 | 5,97 | 4,44 | 5,66 | 5,02 | 5,97 |
18 | Macroregiunea 4 | 5,22 | 3,51 | 5,69 | 4,85 | 4,27 | 4,56 | 4,44 | 4,35 |
Categorie | DIM1 | DIM2 | DIM3 | DIM4 | DIM5 | DIM6 | DIM7 | index |
Pe macroregiuni, cea mai mare valoare a indicelui RBI se înregistrează pentru Macroregiunea 3 (care include regiunea Sud-Muntenia și București-Ilfov), cu o valoare de 5,97, urmată de Macroregiunea 1 (care include regiunile Nord-Vest și Centru), unde indicele se situeză la un nivel de 5,81. Ambele valori sunt peste media la nivel național al indicelui RBI (stabilit la valoarea de 5,6). Macroregiunea 2 (care include regiunile Nord-Est și Sud-Est) are un nivel mai apropiat de medie în ceea ce privește așteptările pentru anul 2022, cu o valoare a RBI de 5,38. În schimb, Macroregiunea 4 (include regiunile Sud-Vest și Vest) este cea mai pesimistă asupra evoluțiilor economico-sociale din acest an, nivelul RBI fiind sub medie, cu o valoare semnificativ mai mică decât în restul macroregiunilor, de 4,35.