Rezultatele obținute pentru indicele la nivel național privind așteptările mediului de afaceri

Indicele privind așteptările mediului de afaceri din România – RBI (Romanian Business Index) relevă o rezervă ridicată din partea firmelor asupra evoluțiilor la nivel economic și social în anul 2022. Valoarea indicelui se situează la 5,6 puncte din maxim 10, cu un nivel foarte apropiat de media intervalului, ceea ce indică faptul că mediul de afaceri se așteaptă, în general, ca evoluțiile economico-sociale din 2022 să fie similare celor din 2021.

Valorile obținute pentru fiecare pilon care contribuie la construcția indicelui național sunt prezentate în Figura 10. Pilonii cu așteptările cele mai ridicate, indicând perspective mai bune pentru anul 2022, privesc evoluția investițiilor (Pilonul 3) și a cifrei de afaceri și pieței (Pilonul 1). Firmele sunt încrezătoare că nivelul investițiilor în dezvoltare, creșterea competențelor angajaților, marketing și promovare, transformarea digitală a activității, dar și inovarea sau colaborarea cu mediul academic vor avea o evoluție mai bună în anul 2022. De asemenea, evoluția cifrei de afaceri este privită cu un grad de optimism superior mediei, ca urmare a așteptărilor crescute într-o evoluție mai bună a cererii de pe piața națională și a disponibilității produselor și serviciilor oferite de furnizori.

Peste un sfert din companiile din România sunt pesimiste cu privire la evoluțiile economico-sociale din 2022 (așteptări în scădere și scădere semnificativă), și doar 15,8% se așteaptă la o îmbunătățire a siuației. Mai mult de jumătate (58,2%) din companiile chestionate consideră că evoluțiile din anul 2022 vor fi similare celor din anul precedent, astfel încât își mențin așteptările la un nivel constant.

Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 1. Cifra de afaceri și piața

41,6% dintre companii se așteaptă la evoluții mai bune pentru cifra de afaceri și piață în anul 2022, și o pondere similară consideră că evoluțiile din acest an vor fi similare celor din anul precedent, astfel încât își mențin așteptările la un nivel constant. Mai detaliat, 27,5% dintre firme indică o creștere a așteptărilor privind evoluțiile economico-sociale, iar 14,1% așteaptă o creștere semnificativă. Mai puțin de o cincime dintre respondenți se așteaptă la o înrăutățire a situației, astfel că 16,3% indică o scădere a evoluțiilor așteptate, iar 0,4% întrevăd o reducere semnificativă.

Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 2. Profitabilitate

Așteptările în privința profitabilității înregistrate de companii în anul 2022 sunt relativ echilibrate printre respondenți. Cea mai mare pondere a firmelor consideră că evoluțiile vor fi menținute constante, similare anului trecut. Puțin peste 30% dintre respondenți sunt optimiști, astfel că din numărul total, 15,5% indică o creștere semnificativă a așteptărilor, iar alți 14,6% au așteptări în creștere. În schimb, aproape o treime se declară pesimiști. Pentru 19,9% dintre respondenți, așteptările sunt în scădere, iar pentru 12,1% se înregistrează o scădere semnificativă.

Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 3. Investiții

Companiile manifestă printre cele mai mari așteptări legate de îmbunătățirea investițiilor pe care le vor realiza în anul 2022. Aproape jumătate dintre companiile chestionate sunt optimiste, indicând spre o evoluție mai bună a investițiilor (36,5% au așteptări în creștere, iar 10% în creștere semnificativă asupra investițiilor pe care le vor realiza). 43,7% dintre firme își mențin la un nivel constant așteptările în privința investițiilor. Mai puțin de o zecime dintre firme se declară pesimiste. În cazul a 5,1%, perspectivele de investiții sunt în scădere, iar pentru 4,7% în scădere semnificativă.   

Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 4. Forța de muncă și dimensiunea companiei

Așteptările în privința disponibilității forței de muncă și a evoluției dimensiunii companiei au o tentă pesimistă. Aproape o treime dintre respondenți (31,3%) sunt de părere că situația se va înrăutăți în acest an (perspectivele a 28,7% dintre companii sunt în scădere, iar 2,6% dintre respondenți consideră că evoluțiile vor fi în scădere semnificativă). Una din cinci companii așteaptă, în schimb, o îmbunătățire a situației, astfel că din numărul celor chestionați, 13,4% au așteptări în creștere, iar 8,4% în creștere semnificativă. Cea mai mare pondere a firmelor respondente (46,9%) își mențin la un nivel constant așteptările.

Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 5. Costuri și accesul la finanțare

Costurile și accesul la finanțare sunt printre problemele pentru care perspectivele mediului de afaceri sunt dintre cele mai pesimiste. 58,4% dintre firme se așteaptă la înrăutățirea situației, în sensul creșterii atât a costurilor, cât și a accesului la finanțare. Mai exact, 44,7% dintre firme se așteaptă la  înrăutățirea situației, iar 13,7% dintre respondenți indică chiar spre o degradare semnificativă a acesteia. Doar un număr foarte mic dintre respondenți (0,4%) consideră că perspectivele vor fi mai bune pe acest pilon în anul 2022. Pentru 41,1% dintre firme, așteptările se mențin la un nivel constant.

Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 6. Interacțiunea cu autoritățile din perspectiva companiei

Aproape 30% dintre respondenți se așteaptă la o degradare a interacțiunii cu autoritățile în anul 2022 (așteptări în scădere se înregistrează pentru 26,3% dintre respondenți, și în scădere semnificativă pentru 2,9% din totalul companiilor). Mult mai puține companii au o perspectivă optimistă, astfel că 11% întrevăd o îmbunătățire a evoluțiilor în acest domeniu, iar 1,5% consideră că evoluțiile vor fi foarte bune. Așteptările privind interacțiunea cu autoritățile se mențin la nivel constant pentru 58,3% dintre companii.

Așteptările mediului de afaceri din România din perspectiva Pilonului 7. Evoluția economiei naționale și globale

Aproape jumătate (48,7%) dintre firmele chestionate agreează că evoluțiile economice la nivel național și global vor cunoaște o înrăutățire în anul 2022 (așteptările a 42,9% dintre firme indică o scădere, iar alte 5,8% dintre companii întrevăd o scădere semnificativă). Așteptările privind evoluția economiei naționale și globale se mențin la nivel constant pentru 41,8% dintre companii și doar 9,5% întrevăd o îmbunătățire a evoluțiilor.

Pentru mai multe detalii ale indicelui mediului de afaceri în funcție de regiune, dimensiune și activitate, selectați unul din tab-urile de mai jos: